Nový pohľad na mýty o zdravej výžive: Je repkový olej lepší ako olivový a odvápňuje mlieko kosti?
Patríte medzi zástancov zdravej výživy? Potom vás určite budú zaujímať rôzne perličky, ktoré sa jedla týkajú. Určite ste si obľúbili olivový olej a pri príprave pokrmov s ním pravdepodobne nešetríte. Potom by ste ale mali vedieť, že najzdravšie rozhodne nie je. Možno vás to prekvapí, ale panenský olivový olej má menej nenasýtených mastných kyselín než u nás bežnejšie olej repkový!
Repkový olej má viac nenasýtených kyselín
Olivový olej obsahuje 75% mononenasýtených, 1% omega 3 a 9% omega 6 mastných kyselín, zatiaľ čo repkový olej 61% mononenasýtených, 9% omega 3 a 20% omega 6 mastných kyselín. Repkový olej je na tom v konečnom súčte 90% ku 85% teda o celých 5% lepšie. Olivový olej navyše obsahuje dosť kalórií (jedna polievková lyžica až 500 kcal).
Obsahuje mlieko najviac vápnika?
Pravdepodobne vám ako deťom rozprávali, že máte piť mlieko, pretože je zdrojom vápnika, bez ktorého správne nerastú zuby ani kosti. Mlieko síce naozaj obsahuje vápnik (100-120 mg na 100 gramov), ale vo vašom organizme bohužiaľ reaguje kyslo a za určitých podmienok môže dokonca aj odvápňovať kosti. Preto sa riaďte heslom všetko s mierou. Konzumáciu kravského mlieka rozhodne nepreháňajte. Časť svojej dennej porcie mlieka nahraďte rastlinnými mliekami, treba makovým (v maku nájdete 1400 mg vápnika na 100 gramov). Makové mlieko navyše v tele reaguje zásadito.
Nájdete v morských rybách ortuť?
Lekári aj výživoví poradcovia ľuďom kladú na srdce, aby ste jedli dostatok rýb, ktoré sú bohaté na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Odporúčajú napríklad lososa alebo tuniaka. Lenže má to háčik. Do tela rýb, a to najmä morských, dostávajú znečisťujúce látky vypúšťané do vody. V hre sú napríklad ťažké kovy ako ortuť alebo polychlórované bifenyly. Odporúča sa preto jesť maximálne 340 gramov rýb týždenne a vyhýbať sa pritom najviac kontaminovaným druhom ako mečúne alebo žraloky. Riadiť by sa ním mali hlavne tehotné ženy.