Ríbezle, ako nenápadný liečiteľ + rýchle recepty
Ríbezle iste všetci veľmi dobre poznáme, je to bobuľovité ovocie, ktoré nájdeme snáď na každej záhrade. Iste poznáte ríbezle červený, biely alebo čierny. Novo je na trhu ríbezle ružový, ktorý je oproti jeho kolegom extra sladký. Vďaka jeho kyslosti, ho dosť ľudí moc nemusí. Ovšem robia zásadnú chybu. Toto ovocie je veľmi prospešné nášmu zdraviu.
liečivé účinky
Ríbezle je dobrý v boji proti kŕčovým žilám, horúčke, krehkosti ciev, modrinám, prechladnutie, poruchám zraku, hemoroidoch. Celkovo posilňuje organizmus. Čierne ríbezle obsahuje 3x viac vitamínu C ako červené a biele ríbezle. Ríbezle je bohatý aj na vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6.
Ak bojujete s prebytkom tohto užitočného ovocia výborné sú šťavy z ríbezlí či rôzne koláče. Ríbezle si môžeme tiež zamraziť a vylepšiť si s ním zimné obdobie.
Nižšie nájdete dva typy, ako toto ovocie zužitkovať.
Recept na ríbezľovou šťavu:
Tento recept je veľmi jednoduchý a budeme potrebovať 2 kg ríbezlí (čiernych alebo červených) a 2-3 kg krupicového cukru
Postup: Umytý ríbezle a zbavený stopiek dáme do (najlepšie keramického) hrnca, pridáme 100 g – 200 g krupicového cukru, potom hrniec prekryjeme plátnom látky a zaviažeme. Necháme v chlade odležať 3 dni a 2 x denne premiešame. Potom šťavu cez plátno prekvapkať, vytlačíme. Šťavu dáme variť a prisypeme zvyšný cukor. Počas varenia miešame a zbierame vzniknutú penu. Takto pripravený sirup nalejeme do pohárov.
Šťavu riedime s vodou a pijeme alebo ju môžeme nalievať do čaju.
Rýchly ríbezľový koláč
Týmto koláčom podľa mojich skúseností zaujmete ako svoje ratolesti, tak aj gazdinky čo milujú rýchle a jednoduché recepty.
budeme potrebovať
Cesto: 1 téglik bieleho jogurtu (môže byť aj ovocný), 1 kelímok cukru krupica, 3 kelímky špaldovej múky (môžeme nahradiť hladkou), 1 lyžička mletej škorice, 1 lyžička kypriaceho prášku, 3 vajcia, štvrť kocky masla, 1 lyžica oleja, 2 lyžice mlieka, cca 3 kelímky ríbezlí
Posýpka: štvrť kocky masla, pol téglika ovsených vločiek a štvrť téglika cukru krupica
Vymazanie: trochu masla a hrubej múky (cesto je vhodné do koláčovej alebo tortovej formy, bude záležať na veľkosti jogurtu od ktorého sa potom odvíja množstvo cesta, pretože nám slúži ako odmerka)
Postup je veľmi jednoduchý! Zmiešame všetky ingrediencie na cesto. Cesto vlejeme do vymastenej formy. Posypeme ríbezľami a posýpkou. Dáme piecť na 180 stupňov cca hodinu. Orientujeme sa tiež podľa mrveničky, tá musí zozlatnúť.