Aké sacharidy neškodí?

Neustále nám všetci radí, že máme jesť zdravšie, pretože nám za to telo poďakuje. To je síce pravda, jesť zdravšie by sme mali, ale neznamená to, že by sme mali z nášho jedálnička vyhodiť všetky sacharidy. Aj sacharidy sú telu prospešné, ak samozrejme je do tela dostávame v takej podobe, v akej nám neškodí. Ukončite vojnu proti sacharidom a vezmite na milosť tie, ktoré nie sú tak zlé, ako sa o nich hovorí. Aj u sacharidov platí, že nemôžeme všetky hádzať do jedného vreca.

Strukoviny

Zdrojom sacharidov sú napríklad strukoviny, ktoré by sme do nášho jedálnička rozhodne zaradiť mali. Sú totiž nielen zdrojom sacharidov, ale aj vlákniny, bielkovín, horčíka a draslíka. Strukoviny ako také majú telu prospešné účinky. Napríklad dokážu regulovať hladinu cukru v krvi alebo znižujú hladinu zlého cholesterolu.

Tekvica

Tekvica je síce typicky jesenné zelenina, ale je pravdou, že tekvica sú k dostaniu aj v iných častiach roka. Tekvica sú fantastickým zdrojom vlákniny, nielen sacharidov. Obsahujú tiež telu prospešné vitamíny, ktoré pozitívne pôsobia na našu pleť a imunitný systém.

Celozrnné cestoviny

Možno cestoviny nekonzumujete z toho dôvodu, že vám niekto povedal, že majú vysoký glykemický index, a tak sa konzumovať nesmie. Lenže existujú tiež celozrnné cestoviny, ktoré nie sú nič zlé. Obsahujú veľkú porciu vlákniny, okrem toho dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu.

Ovocie

Čo by sme robili bez ovocia! Aj v ovocí sa síce nachádza porcie sacharidov, ale ďaleko viac sa v ovocí nachádza telu prospešných látok, preto na to myslite. V ovocí nájdete kopu vitamínov, minerálov, tak antioxidantov a ďalších látok, ktoré telu prospievajú. Ovocie sa však odporúča konzumovať hlavne počas dopoludnia, popoludní potom prejdite na zeleninu. Prípadne prejdite popoludní na také druhy ovocia, ktoré obsahujú menej cukru a menej kalórií ako iné druhy.