Recept na najlepšie ratatouille
Niektorí tento názov možno poznajú len z filmu o myšiach od Disney. Myši v ňom pripravovali tento blíbený vidiecky zeleninový guláš. Hlavnými surovinami sú cuketa, baklažán, červená a žltá paprika, paradajky a cibuľa. Môžete však pridať aj ďalšiu obľúbenú zeleninu, ktorá vám práve rastie na záhrade.
Ratatouille pochádza z Provence, čo je región vyznačujúci sa stredomorskou kuchyňou, aromatickými bylinkami a množstvom zeleniny. Ak by ste váhali s výslovnosťou, je to jednoducho ratatuj.
Tak ideme na to
Nemusíte sa báť, aj keď má pokrm honosný názov, jeho príprava je veľmi jednoduchá a iba za 20 minút ho budete mať pripravený do rúry.
Budete potrebovať
- Baklažán – Len jeden dodá tradičnému receptu na ratatouille peknú fialovú farbu.
- Cuketu – Vezmite 2 a nakrájajte ich, aby ste pridali viac farby.
- Paradajky – nakrájané.
- Drvené paradajky – na omáčku.
- Mrkva – nastrúhaná, ide do omáčky.
- Strúčiky cesnaku a cibule – ktoré omáčke dodajú tú správnu chuť.
- Soľ a korenie
- Sušené bylinky – budete potrebovať bazalku a petržlen na zvýraznenie prirodzenej chuti zeleniny.
- Olivový olej – typický tuk potrebný na orestovanie cibule a cesnaku.
Najprv si predhrejte rúru na 190° a medzitým začnite na sporáku opekať cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nezmäknú. Potom pridajte drvené paradajky, korenie a varte 15 minút. Ochutnajte, či je korenie v omáčke vyvážené a akonáhle máte omáčku hustú, nalejte ju do zapekacej misy. Do tej tiež postupne vyskladajte plátky pripravenej zeleniny do kruhového vzoru a potrite olivovým olejom. Celú parádu zakryte a pečte, kým nebude hotová.
Tipy a triky
- Perfektné ratatouille závisí od čerstvosti zeleniny. Preto si dajte čas a vyberte tú najčerstvejšiu.
- Zeleninu krájajte čo najviac rovnomerne, aby ste tak zaistili rovnomerné varenie.
- Zapekaciu misu prikryte. Len tak sa vám vrch nepripáli.
- Servírujte s ratatouille aj chlieb. Všetci si ho s omáčkou vychutnajú.
- Pokiaľ ste milovníci mäsa, pripravte pokrm s klobásou chorizo.