Recept na najlepšie ratatouille

Niektorí tento názov možno poznajú len z filmu o myšiach od Disney. Myši v ňom pripravovali tento blíbený vidiecky zeleninový guláš. Hlavnými surovinami sú cuketa, baklažán, červená a žltá paprika, paradajky a cibuľa. Môžete však pridať aj ďalšiu obľúbenú zeleninu, ktorá vám práve rastie na záhrade.

Ratatouille pochádza z Provence, čo je región vyznačujúci sa stredomorskou kuchyňou, aromatickými bylinkami a množstvom zeleniny. Ak by ste váhali s výslovnosťou, je to jednoducho ratatuj.

Tak ideme na to

Nemusíte sa báť, aj keď má pokrm honosný názov, jeho príprava je veľmi jednoduchá a iba za 20 minút ho budete mať pripravený do rúry.

Budete potrebovať

  • Baklažán – Len jeden dodá tradičnému receptu na ratatouille peknú fialovú farbu.
  • Cuketu – Vezmite 2 a nakrájajte ich, aby ste pridali viac farby.
  • Paradajky – nakrájané.
  • Drvené paradajky – na omáčku.
  • Mrkva – nastrúhaná, ide do omáčky.
  • Strúčiky cesnaku a cibule – ktoré omáčke dodajú tú správnu chuť.
  • Soľ a korenie
  • Sušené bylinky – budete potrebovať bazalku a petržlen na zvýraznenie prirodzenej chuti zeleniny.
  • Olivový olej – typický tuk potrebný na orestovanie cibule a cesnaku.

Najprv si predhrejte rúru na 190° a medzitým začnite na sporáku opekať cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nezmäknú. Potom pridajte drvené paradajky, korenie a varte 15 minút. Ochutnajte, či je korenie v omáčke vyvážené a akonáhle máte omáčku hustú, nalejte ju do zapekacej misy. Do tej tiež postupne vyskladajte plátky pripravenej zeleniny do kruhového vzoru a potrite olivovým olejom. Celú parádu zakryte a pečte, kým nebude hotová.

Tipy a triky

  • Perfektné ratatouille závisí od čerstvosti zeleniny. Preto si dajte čas a vyberte tú najčerstvejšiu.
  • Zeleninu krájajte čo najviac rovnomerne, aby ste tak zaistili rovnomerné varenie.
  • Zapekaciu misu prikryte. Len tak sa vám vrch nepripáli.
  • Servírujte s ratatouille aj chlieb. Všetci si ho s omáčkou vychutnajú.
  • Pokiaľ ste milovníci mäsa, pripravte pokrm s klobásou chorizo.