Sila vlašských orechov

Jadrá vlašských orechov sú plné vitamínov a minerálov. Patrí medzi jedny z prvých potravín, ktoré ľudia začali zbierať. Teraz už vieme, že neslúži len pre naše nasýtenie, ale sú veľmi prospešné pre naše zdravie.

Čo teda obsahujú?

Vlašské orechy obsahujú 70% tukov. Ale nebojte sa! Ide o dôležité tuky, pretože obsahujú nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Tiež obsahujú bielkoviny a veľmi málo sacharidov. V týchto orieškoch nájdete mnoho vitamínov, ako sú vitamíny E, provitamín A, malé množstvo vitamínu C a všetky vitamíny skupiny B. Sú bohaté tiež na minerály a to selén, meď, fosfor, draslík, horčík, zinok, vápnik a kyselinu listovú.

Aké sú ich účinky?

Vlašské oriešky sú veľkým zdrojom energie. Čo sa môže hodiť ľuďom s veľkým pracovným vypätím či športovcov. Majú tiež vplyv na reguláciu krvného tlaku a na zníženie hladiny cholesterolu. Znižujú riziko mozgovej mŕtvice. Ak vás trápia depresie, alebo ste pod veľkým stresom, vlašské oriešky vám pomôžu. Ak plánujete bábätko, je pojedanie vlašských orechov pre vás to pravé. Zvyšujú totiž potenciu a plodnosť. Sú prospešné teda ako pre zdravie, tak aj pre krásu, pretože vďaka zinku majú blahodarné účinky na nechty a vlasy.

Ako ich najlepšie využiť?

Najlepším a tiež najjednoduchším spôsobom je jesť tieto oriešky surové, čerstvo naloupané. Tiež je možné požívať ako výťažok z jadier a to vo forme oleja, masla, múky a teraz potešíme pánov, formou likéru. V likéru je samozrejme alkohol, takže je vhodné užívať ho skôr večer. Orechy sa často objavujú v pokrmoch. Najmä ich budeme poznať z vanilkových rožtekov či iného cukroví. Veľmi obľúbené sú aj v tortách alebo sú súčasťou iných sladkých jedál. V slanej verzii je objavíme v nátierkach alebo ako doplnok k syrom.