Niečo na zahriatie

Chladné večery sú tu. Preto je potreba sa krásne zahriať a najlepšie aj niečím, čo podporí náš imunitný systém. Nie je nad to, vytvoriť si svoj vlastný likér, ktorý vám bude chutiť a bude ho chváliť každý, kto ho ochutná.

Z čoho ale taký jesenné likér vytvoriť? No predsa z šípok!

Zbierame

Nie je nad to si všetko urobiť sám. Preto sa na zber vydajte osobne, spojíte príjemné s užitočným. Šípky zbierajte na čo najlepšom mieste. Určite tie pri ceste nechajte tam, kde sú, pretože s týmito šípkami by sme si mohli odniesť skôr problémy než liek. Tiež je dôležité do čoho si šípky ukladáme, aby nám za tú dobu než nazbierame potrebné množstvo a ako prídeme domov, nechytili nejakú skrytú pleseň.

Šípky neskladujte moc dlho. Je dobré ich čo najskôr spracovať.

Likér

Šípky už máme doma a teraz prichádza to najdôležitejšie. Ako pripraviť zázračný likér? Ideme na to!

Pripravíme si: 400g šípok, 1 väčší hrnček vody, jednu celú škoricu, 230g cukor kryštál, kôra z menšieho bio pomaranča, 1,5 litra vodky.

Šípky dôkladne očistíme, tak aby nám zostala len červená časť. Potom šípky nasypeme do väčšej misky a pridáme vodku, pomarančovú kôru a škoricu. Necháme lúhovať cca 12 dní v chladnejšom prostredí.

Až uplynie určená doba, vrhneme sa na ďalší postup a to tak že dáme variť hrnček vody a postupne rozpúšťame cukor. Potom necháme vzniknutý sirup vychladnúť. Uležanie šípky precedíme cez čistú utierku a zmiešame s vychladnutým sirupom. Nalejeme do sklenených fliaš a necháme cca jeden mesiac dozrieť. Potom môžeme konzumovať podľa ľubovôle.