Mýty, ktoré sa spájajú so šumivým vínom
Víno je dnes súčasťou výročných osláv, svadieb a tiež večerov, kedy si chceme oddýchnuť. Hovorí sa, že vo víne sa skrýva pravda, ako je to ale s prosecco? Prosecco je šumivé víno, ktoré sme objavili už pred pár rokmi. Je to jeden z niekoľkých druhov šumivých vín, ktoré sa uchytilo pod svojím pôvodným názvom. Ako sme spomenuli, jedná sa o šumivé, teda o bublinkové víno, ktorému sa veľmi všeobecne hovorí tiež šampus. Okolo tohto šumivého vína sa však točí jeden mýtus vedľa druhého. Prezraďme si, aké mýty sa točí okolo Prosecca.
Na úvod je ešte potrebné spomenúť, že prosecco je šumivým vínom, ktoré pristanú takmer každému. Ide o naozaj štandardný nápoj na rôznych oslavách, večierkoch alebo tiež na svadbách. Najväčší boom bol spôsobený pred deviatimi rokmi, pretože sa uskutočnilo niekoľko marketingových kampaní, ktoré dostali prosecco do podvedomia mnohých, mnohých ľudí. A keďže je dnes prosecco tak obľúbené, oplatí sa vedieť a poznať niekoľko mýtov, ktoré sa s týmto alkoholom spája.
Šampanské nie je to isté ako prosecco
Aj keď sa všeobecne šumivým vínam hovorí šampus alebo tiež šampanské, prosecco nie je šampanské. Na rozdiel od šampanského pochádza z Talianska, šampanské pochádza z Francúzska. Navyše víno, ktoré nesie označenie „champagne“, sa jedine vo francúzskej oblasti Champagne-Ardenne musí vyrábať, prosecco sa vyrába hlavne v talianskom kraji zvanom Treviso.
Najlepšie prosecco je z mrazničky
To nie je pravda. Prosecco by ste si rozhodne nemali dávať do mrazničky, pretože zmena teploty a rýchle vychladenie sektom škodí. Šok, ktorý sekty (a teda i prosecco) utrpí, sa môžu negatívne podpísať na chuti vína.
Lyžička zamedzí vyprchaní bubliniek
To je veľmi rozšírený mýtus, ktorý sa okolo Prosecca točí. Lyžička naozaj nezabráni vyprchaní bubliniek. Tomu môže zamedziť špeciálny uzáver, ktorý je proti úniku bublín z vín. Samozrejme ani tento uzáver nepomôže úplne, po otvorení zostane s týmto špeciálnym uzáverom víno kvalitné po dobu niekoľkých dní.