Bez petržlenu sa v kuchyni nezaobídete. Vypestujte si jej dostatok

Patrí do vývarov a skvele zdobia mäso na tanieri. Reč je o petržlene záhradné, ktorá patrí do koreňovej zeleniny. Medzi kuchári je pomerne obľúbená, bohužiaľ medzi nekuchytíky je zanedbávaná. Je to veľká škoda. Rovnako ako iné druhy zeleniny je totiž aj petržlen veľmi zdravá. Už len kvôli jej zdraviu prospešným účinkom ju začnite pestovať na svojej záhrade, aj keď počasie zrovna nepraje.

Začnite s výsadbou hneď zjari

Na pestovanie petržlenu nie je nič ťažké. Jedná sa o pomerne nenáročnú zeleninu, ktorá sa má vysievať ihneď zjari. Záhradkári sa zhodujú na tom, že ideálna doba na výsev petržlenu je apríl. Na začiatku apríli je totiž pôda ešte nasiaknutá po topení snehu, a to aj tento rok, aj keď toho snehu tento rok nebolo veľa.

Aby bolo pestovanie petržlenu úspešné, odporúčame ju vysievať na mieste, ktoré nie je kamenisté. Pôda by mala byť ideálne dobre spracovaná a úplne zrýľovaná. Dôležité je tiež kyprenie pôdy, s čím pomôže napríklad rotavátor.

Viac informácií o petželi

Petržlen sa ľuďmi pestuje už od nepamäti. Jedná sa o jeden z najviac a tiež najdlhšie využívaných druhov zeleniny. Svojou veľkosťou aj tvarom sa podobá mrkve a zeleru. Petržlen je zaujímavá predovšetkým spôsobom svojho rastu. V prvom roku vytvorí listovú ružicu, v druhom roku vyrastá do podoby dlhej silnej stonky. Tá má žlté okolíky.

Dnes existuje rovno niekoľko odrôd petržlenu. Jednotlivé druhy sa líšia predovšetkým pomerom nadzemné a podzemné časti, tiež sa inak využívajú. Keď už sme pri využití – petržlen má svoje miesto predovšetkým v kuchyni, kde má veľkú tradíciu. Má svoje miesto konkrétne v slovenskej gastronómii. Kuchári si ju obľúbili práve preto, že si ju môžu sami vypestovať. Naše podmienky jej naozaj svedčí. Najčastejšie sa pridáva do polievok, omáčok, tiež k ryži alebo do zemiakov, okrem iného je skvelá k mäsám a k rybím pokrmom. Okrem českej gastronómie si našla svoje miesto aj v talianskej kuchyni, kde sa kombinuje s citrónovou kôrou a cesnakom.

Petržlen a zdravie

Ako už bolo spomenuté, petržlen je veľmi zdravá zelenina. Obsahuje totiž veľké množstvo minerálov a vitamínov, ktoré majú pozitívny vplyv na správne fungovanie organizmu. Petržlen konkrétne pozitívne pôsobí na tráviacu sústavu a zvyšuje prietok krvi v obličkách. Podporuje tvorbu tkanív aj delenie buniek, znižuje krvný tlak.