Hovoríme mikrovlnkám NIE

Niekto na mikrovlnku jednoducho nedá dopustiť. Dôvodom je, že vám mikrovlnka ušetrí čas. Čo v dnešnej uponáhľanej dobe, je pre mnoho z nás veľmi dôležité a podstatné. Je ale potrebné zamyslieť sa nad tým, či nám tých pár minút za to stojí.

Ako mikrovlnka vlastne funguje?

Už ste sa zamysleli, ako to funguje, že jedlo je v mikrovlnke tak rýchlo teplé a niekedy keď to preženieme aj horúce? Je to jednoduché. Mikrovlnka svojím žiarením rozkmitá molekuly vody v jedle obsiahnuté na veľmi vysokú frekvenciu. Tieto molekuly sa mení na paru a to dané jedlo ohreje.

Tento proces je veľmi rýchly. Niekedy nám stačí iba dve minúty a jedlo je krásne teplé. Ale je tento spôsob ohrievanie jedla zdravý? Je nutné si uvedomiť, že vďaka tomuto žiareniu dochádza k zmene chemickej štruktúry jedla.

Môžeme sa tiež dočítať, že mikrovlnné žiarenie odstraňuje z potravín dôležité živiny. Toto tvrdenie ešte nie je celkom vedecky potvrdené. Je ešte potreba rozsiahlejších výskumov. Vedci ich už za sebou pár ale majú. Jedným z nich bolo skúmanie ohrevu brokolica. Bolo preukázané, že brokolica ohriata v mikrovlnke stratila 97% antioxidantov. Aby ste mali predstavu, že je to naozaj veľa, ohriali brokolicu tiež na pare, tak stratila len 11% čo je teda veľký rozdiel, nemyslíte?

Čo ste možno nevedeli

Problém mikrovlnného žiarenia nie je len pri jedle, ale aj v lekárstve. Hovoríte si, ako takéto mikrovlnné žiarenie môže byť problémom v lekárstve? Vedeli ste, že na dosiahnutie správnej teploty krvi pri transfúzii sa používa práve mikrovlnný ohrev? Tak ako pre jedlo, tak ani pre krv nie je ten spôsob zrovna šťastný.

Pridaj komentár